Valoarea de Izolație a Ușilor de Intrare și a Altora Uși Exterioare

Când vă aflați în procesul de achiziție a ușilor de exterior, este important să țineți cont de aspectele legate de estetică și de durabilitate, însă nu trebuie să subestimați valoarea lor în ceea ce privește izolația termică și etanșeitatea la aer.

Deși majoritatea oamenilor sunt conștienți de prezența unor mici curente de aer și de scurgerile de aer din jurul ușilor, este adesea ignorat sau insuficient cunoscut faptul că problema principală a ușilor exterioare este reprezentată de valoarea lor scăzută de izolație. Aceasta reprezintă doar o fracțiune din izolația corespunzătoare a pereților sau a acoperișurilor bine construite.

Importanța Izolației Termice și Etanșeității la Aer a Ușilor de Exterior

Nu trebuie să presupuneți automat că o ușă exterioară din lemn masiv sau oțel, cu un strat de poliuretan, oferă o izolație adecvată.

Chiar și cele mai performante uși de intrare au niveluri relativ modeste de izolație. Valorile de izolație ale celor mai bune uși se încadrează în intervalul U-0,10 – 0,20 (sau în sistemul metric, 0,56 până la 1,13 W/m2K), ceea ce, deși este superioară altor tipuri de uși, rămâne inferioară izolației asigurate de pereți și acoperișuri bine izolate, care beneficiază de straturi groase de spumă, lână minerală sau alte materiale asemănătoare.

Evident, există limite în ceea ce privește capacitatea ușilor de a oferi izolație, acestea fiind mai reduse decât cele ale acoperișurilor sau pereților. Cu toate acestea, este esențial să înțelegeți această problemă și să căutați cele mai bune opțiuni de uși, în special în cazul locuințelor proiectate cu eficiența energetică în minte.

Un alt aspect important de luat în considerare este dimensiunea și numărul de uși exterioare, precum și tipul acestora. Similar ferestrelor (care pot, de asemenea, să devină puncte termice slabe în învelișul unei case), este crucial să nu supra-dimensionați ușile sau să le restricționați numărul.

Aspecte de Luat în Considerare la Achiziționarea Ușilor de Intrare și Exterioare

Ușile de intrare metalice ieftine reprezintă un caz special ce merită o atenție deosebită.

Acestea sunt întâlnite în multe regiuni ale lumii și, spre deosebire de alte uși de intrare din oțel, ele nu dispun de un miez gros de spumă.

Ușile ieftine din aluminiu și alte metale oferă foarte puțină sau chiar deloc izolație, contribuind la crearea unor disconforturi termice semnificative.

Totodată, ușile Patio și cele din sticlă pot avea un impact negativ semnificativ asupra eficienței termice a unei locuințe. În acest sens, ar trebui tratate cu aceeași importanță ca ferestrele, respectând aceleași reguli de dimensionare și amplasare.

Indiferent de materialul din care sunt fabricate, fie că este vorba despre uși din vinil, fibră de sticlă, oțel sau lemn, este esențial să luați în considerare următoarele aspecte: Ușile din vinil, fibră de sticlă și oțel cu izolație din poliuretan pot oferi o alternativă mai accesibilă în comparație cu ușile din lemn masiv, menținând în același timp o valoare decentă de izolație. Cu toate acestea, trebuie menționat că ușile din lemn sau compozit din lemn pot varia semnificativ în ceea ce privește grosimea și izolația lor.

Când căutați o ușă de intrare, este recomandat să optați pentru una cu o valoare U de cel puțin 0,2 (echivalent cu R-5 în sistemul imperial, sau 1,13 W/m2K în sistemul metric). În locuințele noi, mai ales în climatul rece, în construcțiile extrem de eficiente din punct de vedere energetic, ar trebui să căutați uși cu cea mai bună performanță posibilă.

Alegerea unei uși cu o valoare U foarte mică, apropiată de 0,10 (sau 0,56 W/m2K în sistemul metric), ar trebui să fie prioritară. Câteva producători germani oferă astfel de uși, chiar dacă acestea pot fi mai costisitoare.

Cu toate acestea, în clădirile foarte eficiente din punct de vedere energetic și în regiunile cu climat extrem de rece sau cald, aceste uși sunt investiții care își justifică pe deplin costul.

Asigurați-vă că ușile au etanșări eficiente împotriva curentului de aer și intemperiilor, iar problema luminilor din ușile de sticlă nu trebuie ignorată. De obicei, luminile speciale pot să ofere o valoare U de 0,2 (sau R-5 în sistemul imperial), ceea ce depășește izolația oferită de ușile din lemn masiv standard, dar, în unele cazuri, pot reduce izolația generală a ușii.

usi blindate antiefractie

Uși Blindate Antiefracție

Uși certificate antiefracție conf. EN1627 clasa RC3 /RC4

usa exterior casa

Uși Exterior Casă

Uși exterior din tablă zincată cu coeficient termic mic

Scroll to Top
×