Standardele de testare la foliile antiefractie si siguranta pentru ferestre, in conformitate cu normele europene EN 356 si legea nr. 333/2003 agreata de Politia din Romania


CONSULTANTA SI INFORMATII:

0722.314.441 / 0722.579.818

office@waldeck.ro 


In efortul de a creste siguranta si securitatea la intrarea prin efractie, guvernul federal SUA a impus cateva standarde de testare principale pentru foliile antiefractie care se monteaza pe sticla.


Aceste interese au aparut datorita spargerilor si efectele lor asupra autoturismelor. 


Atentia a fost acordata pietelor comerciale si rezidentiale la Inceputul anilor 1970 care au dus la modificarea legislatiei in domeniul constructiilor pentru evitarea riscurilor de spargere a geamurilor si intrarii prin efractie prin suprafetele de sticla. In toate tarile lumii, legislatia prevede ca toate geamurile din spatiile publice sa fie securizate, ori protejate cu folie antiefractie sau de siguranta, pentru a evita ranirile accidentale. 


Test de impact al folie antiefractie conform standardului european EN 356, agreat de Politia din Romania conform legii 333/2003, privind protectia bunurilor, valorilor, obiectivelor si persoanelor


Standarde de testare la foliile antiefractie pentru ferestreExista 4 teste standard care acopera toate situatiile, incarcand sa evite spargerea geamurilor:


1. Impactul uman
2. Intrarea fortata
3. Slefuirea suprafetei
4. Incendiu

 


Testele de impact uman


Standardele de siguranta au fost stabilite pentru a reduce riscul mortii sau ranirea fizica si impactul uman cauzat de spargerea geamului. Institutul American pentru Standarde Nationale (cunoscut ca ANSI) a creat Testul Impactului Uman In 1984. ANSI Z97.1.


Acest test simuleaza o persoana care merge in mod accidental printre geamuri. O geanta din piele plina cu plumb de 45 de kg este aruncata de la o Inaltime de 30.48 de cm peste un geam montat in rama.


La impact, daca geanta nu trece prin geam sau nu cauzeaza o gaura de 7.60 cm astfel ca o minge din otel sa poata trece, sistemul va trece testul. Aceasta simulare trebuie sa fie realizata de patru ori consecutiv inainte sa fie data o nota finala de trecere. In plus, daca geamul nu se sparge de la o inaltime de 30,48 de cm, atunci geanta din piele este ridicata la o Inaltime mai mare pana se produce spargerea.


Comisia privind Siguranta Produselor pentru Consumatori (CSPC) a realizat un test similar ANZI Z97.1, cunoscut ca CSPC CFR 12021 Categoria I si II.


Utilizarea unui asemenea test, testul de Categoria I si anume aruncarea unei genti din piele cu o greutate de 45 kg cu plumb de la o inaltime de 45 cm, si faza Categoriei II unde se arunca geanta de la 1.21 m. 


Test intrarii prin efractie


Facilitatea unei testari independente, cunoscut ca Underwriters Laboratory a fost creata in 1870 pentru a testa si a examina o multitudine de produse si materiale pentru a constata ce risc reprezinta asupra vietii si proprietatii. 


Testul UL 972 a fost stabilit pentru a masura cat de bine rezista materialele la furturile cu executie rapida. O minge din otel este aruncata de la o inaltime de 25 cm pe o bucata de 60 de cm de geam de cinci ori consecutiv. Folia antiefractie trece de test daca mingea nu trece prin geam dupa 5 incercari si rezultatele sunt aceleasi la 9 din 10 incercari.


Standarde de testare la foliile antiefractie pentru ferestre

Testul de Slefuire a suprafetei


Producatorii foliei pentru fereastra aplica un strat rezistent la zgariere la foliile exterioare pentru a preveni uzura realizata din cauze naturale. Testul stratului este numit Testul pentru Rezistenta Plasticelor Transparente pentru Slefuirea Suprafetei ASTM D1044-94.

Se face referire ca Testul Tabel Abraser, acesta fiind numele masinii de testare care este utilizata. In principal, masina zgarie In mod repetat suprafata unei folii si se invarte imprejur Intr-un tambur.

Dupa un set de rotatii, masina masoara nivelul de aburi care rezulta din zgarieri. Folia este considerata rezistenta la zgarieri daca schimbarea procentului de abur scade sub 5%.

Standarde de testare la foliile antiefractie pentru ferestre

Testele In caz de incendiu


Exista 4 tipuri diferite ASTM de teste In caz de incendiu pentru sistemele de geam:


1. ASTM D635-81- test de inflamabilitate
2. ASTM E84-95B -  test pentru suprafata de ardere
3. ASTM D1929-91 - testul pentru proprietatile de aprindere
4. ASTM D2843-77 -  testul pentru densitatea fumului


Este utilizat un sistem de notare pentru fiecare din aceste teste si rezultatele sunt comparate cu anumite produse de control. Notarea va determina daca produsul este acceptabil pentru utilizarea intentionata. Pentru foliile pentru ferestre, aceasta determinare se va realiza din codurile de constructie si va necesita o notare de la C la clasa A.