Transferul caldurii in locuinte


CONSULTANTA SI INFORMATII:

0722.579.818 / 0722.314.441

office@waldeck.roTransferul caldurii in locuinte

Exista in principal trei forme de transfer al caldurii: radiatia, conductia si convectia.


Este important sa intelegem diferentele dintre ele pentru a evalua corespunzator un proiect si de a explica consumatorului efectele pe care fiecare tip le are asupra sistemului geamului.


Procesul de transfer al radiatiei solare de la soare catre o fereastra din geam a fost discutat in aceasta sectiune privind radiatia Solara.


Totusi, caldura se poate propaga in alte doua feluri diferite prin metodele de conductie si convectie.


Diagrama A:
Cand este mai cald afara, geamul va conduce caldura catre suprafata interioara


Diagrama B: Dimpotriva, geamul va conduce caldura catre suprafata exterioara cand este mai rece afara.


Conductia este un tip de transfer de caldura care are loc in interiorul unui material solid. Cand un material solid primeste o sursa de caldura, acel obiect solid va absorbi caldura. Caldura va calatori apoi prin corpul solid, in proportii variate, depinde de corpul solid (caldura calatoreste mai rapid prin aluminiu decat prin otel), si graviteaza catre un obiect care este in contact fizic cu el.

 

Transferul caldurii in locuinte

Uitandu-ne la un sistem cu geam, geamul supus radiatiei solare se va incalzi si la randul sau caldura se va disipa catre cadru si ulterior catre perete. In plus, este important sa mentionam, caldura se va indrepta mereu catre un material mai rece.


Convectia in timp ce transferul caldurii prin conductie are loc in cadrul unui material solid, convectia descrie transferul de energie a caldurii in lichid sau gaz. Cand un lichid sau gaz este incalzit, devine mai putin dens si se ridica, departe de sursa de caldura.


Mai tarziu, lichidul mai rece sau gazul se va aseza si este din nou incalzit de sursa de caldura si convectia procesului de transfer al caldurii este reluat.


Un exemplu al acestui proces are loc in timpul iernii cand sistemul geamului, incalzit prin unitati de incalzire interioare, transfera caldura in afara ferestrei, deoarece convectia are loc in timp ce fereastra incalzeste aerul mai rece. Miscarea aerului pe partea exterioara receptioneaza caldura de pe suprafata exterioara a geamului si o transmite mai departe.